Podcasturile, cel mai bun PR pentru politicieni. Mai e loc de jurnalism?
Revin la dumneavoastră cu această problemă.
În primăvară scriam despre faptul că politicienii au găsit o portiță prin care să evite interviurile incomode: podcasturile. E rețeta perfectă pentru orice politician care vrea un public mare, dar fără să treacă prin calvarul unor întrebări prea complicate.
Înainte de alegerile locale de atunci, am văzut, de exemplu, cum Codin Maticiuc și Anghel Damian au oferit numai „softballs” pentru toți candidații din București, de la Nicușor la Piedone sau Firea.
E ușor de intuit ce caută politicienii la podcasturi. Un studiu realizat de agenția de media Spark Foundry, pe utilizatori de internet din mediul urban din România, indică faptul că 43% dintre ei ascultă cel puțin un podcast pe săptămână, iar 16% ascultă zilnic. Cele mai apreciate formate de podcast pentru români sunt cele de tip interviu.
Înainte de alegerile prezidențiale din această toamnă, vedem un scenariu similar. Poate mă repet inutil, dar cred că e o problemă importantă. Politicienii români s-au înghesuit să ajungă la toate podcasturile posibile, sub toate formatele posibile. Aici trebuie acordat credit lui Mircea Geoană, care și-a început campanie cel mai din timp.
Geoană a fost cel care a dat startul la goana politicienilor români după podcasturi când a apărut în iulie 2023 pe canalul de YouTube al lui Radu Țibulcă. Discuția de peste două ore a adunat peste 400.000 de views și nu a avut, aparent, nimic de-a face cu campania electorală. S-a vorbit mai mult de politică internațională, de poziția NATO față de războiul din Ucraina, cum e văzut România în Occident etc.
A fost unul dintre momentele rare în care Geoană și-a făcut campanie cu cap și a încercat să profite de imaginea de „profesionist, care a fost pe afară”. De atunci, Geoană a mai fost încă o dată invitat la Țibulcă, de data asta mai aproape de alegeri, când era evident deja în „pre-campanie”, la sfârșitul lui august în acest an.
Țibulcă, cel care a fost prezent printre susținătorii lui Geoană la „dezbaterea electorală” organizată de Antena 3, nu l-a pus în niciun moment în dificultate pe fostul oficial NATO. Nu l-a întrebat de plagiat și nici de trecutul său sulfuros. O discuție lejeră, tot de două ore, tot fără probleme.
Totuși, titlul de cel mai lejer podcast pentru orice politician nu are cum să meargă altundeva decât la emisiunea „Sport și politică”, găzduită de canalul de YouTube al Fanatik și „moderată” de Horia Ivanovici. Am pus în ghilimele moderată pentru că tot ce face Horică e să bată recordul de „ă?” și să laude la un nivel inimaginabil orice invitat îi trece pragul.
Politicienii s-au prins că emisiunea lui Ivanovici e un easy dunk pe care nu trebuie să-l ratezi așa că au fost pe la el, până acum, Marcel Ciolacu, Mircea Geoană sau George Simion. Ciolacu a fost și cinstit cu niște mici la final de emisiune, ca recompensă că a fost așa de bun.
Candidații au mers și la cel mai centrist și obiectiv om de pe internetul românesc, Gojira. Omul care schimbă paradigmele i-a avut invitați pe George Simion, Elena Lasconi, Ana Birchall și Ludovic Orban. N-avea cum să lipsească nici fostul jurnalist George Buhnici de aici. E specialist pe tech și în campania asta a fost la fel de priceput în a-i face un PR la fel de bun ca Țibulcă lui Geoană, pe care l-a chemat chiar de trei ori la podcast în ultimi doi ani.
Același podcast unde îl are invitat permanent și pe Dumitru Borțun, alt susținător înfocat al lui Geoană. Pe la Buhnici a trecut și Cristian Diaconescu, dar cine s-ar supune la peste două ore de podcast cu el? Nu mulți, se pare, având în vedere că a strâns doar 66k views, față de cele peste 500k făcute de Geoană.
La majoritatea podcasturilor la care au fost, candidații la prezidențiale au găsit locuri călduțe în care au putut vorbi liniștiți despre ce au vrut ei și cum au vrut ei, fără să fie prea perturbați. Același lucru a fost valabil, în mare parte, și la noul podcast găzduit de Gândul pe YouTube - „În Opoziție cu Denise Rifai”, însă doar pentru Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Elena Lasconi și George Simion au primit un tratament mult mai dur de la moderatoare.
Ecosistemul podcasturilor din România e în continuare în creștere, iar politicienii au muls acum mai mult ca niciodată acest format. Asta nu e o problemă în sine. Nu formatul de podcast mă nemulțumește. Ceea ce e o problemă e evidenta incapacitate sau lipsa de dorință a gazdelor să îi ia la întrebări serioase pe invitați.
Și cel mai tare mă nemulțumește că pare că, din nou, nu vom avea o dezbatere prezidențială, deși, teoretic toți candidații ar fi doritori. Până la urmă, ce rost are să te mai bagi la o dezbatere când ai conturi de Facebook, Instagram și TikTok unde poți să ajungi la votanți? De ce să te mai complici cu dezbaterea când podcasturile lejere sunt chiar acolo și te așteaptă?
În marea asta de podcasturi prietenoase, merită menționată și inițiativa celor de la HotNews, cu podcastul HotSpot dar și discuțiile găzduite de Dragoș Pătraru pe canalul de YouTube „Starea Nației” cu candidații care au acceptat să vină la el.
Cred că avem nevoie ca jurnaliștii să se adapteze și să nu rămânem blocați în ideea că toate discuțiile serioase au loc la televizor. În 2024, nu mai e așa. Internetul va înghiți în următorii ani din ce în ce mai mult din campaniile electorale. Politicienii se adaptează rapid. E nevoie ca jurnaliștii și societatea civilă să facă la fel, pentru că altfel riscăm să nu îi mai tragă nimeni la răspundere.