În prima ediție a newsletterului am vorbit despre Tratatul de la Budeasa și cum scandalul Buzzhouse ne-a arătat (încă odată) cum influencerii au ajuns fix ca vedetele clasice, adică încorsetate de corporatizarea comunicării și veșnic preocupate să își facă imaginea cât mai curată și prietenoasă cu brandurile. Asta vine la pachet cu o neasumare totală față de orice credință personală care ar putea să le pună în pericol imaginea.
Drept urmare, e logic că influencerii fug de orice înseamnă politică. Ei, la fel ca majoritatea vedetelor clasice, poartă cu mândrie eticheta de „apolitici”. Nu se implică în treburile murdare ale politicii. Nu iau partea nimănui. Trăiesc într-o neutralitate total suprarealistă, într-un nor deasupra moralității noastre, a oamenilor de rând.
Până la urmă, e logic: cu cât ești mai apolitic, cu atât ești mai atractiv pentru branduri. În același timp, cu cât ești mai apolitic, cu atât riști mai puțin să-ți alienezi oameni din propria bază de fani, care poate nu sunt de acord cu ce spui tu. În general, ar fi bine să ai cât mai puține opinii despre orice subiect relevant.
În plus, treaba ta ca influencer e să oferi entertainment fanilor tăi. Să-i faci să se simtă bine, să râdă, nu să se gândească la problemele politice ale vremii, că doar nu pentru asta au venit la tine. Până la un punct, e un argument pertinent. Mulți dintre noi avem nevoie doar să ne deconectăm câteodată și nu spun că e datoria cuiva să facă content politic pe net. Spun doar că nu trebuie să fugi de asta și că nu e nimic greșit în a avea opinii politice publice, așa cum par să considere majoritatea persoanelor publice de la noi.
După cum vedeți în screenshotul de mai sus, luat dintr-o dezbatere super serioasă cu Mihai Neamțu, Faiăr e printre puținii influenceri de la noi care e politic pe față.
El, Zlăvog, Sabina, Really Rux, Maria Zvinca, Amy Claire, Irina Manea și Cătălin Moise au fost implicați direct în campania de strângere de semnături a lui Nicu Ștefănuță, care e cam singurul candidat asumat progresist de la noi. Ceea ce cred că e o premieră pentru influencerii de la noi: implicarea directă în campania unui politician.
Am văzut destule comentarii pe net, mai ales legate de Faiăr, în care oamenii erau șocați că e posibil așa ceva. Hai că era OK până acum că făcea caterincă și nu se implica în politică, dar acuma „a dat-o în altele”. Puteți să vedeți aici ce zice Faiăr despre ideea de a fi apolitic, lucruri cu care rezonez complet.
Să crezi că poți să fii apolitic e ca și cum ai crede că există presă obiectivă. Ești doar naiv. Politica se infiltrează în viețile noastre în cele mai diverse moduri, de la chestii mari (cum ar fi, de exemplu, că nu te poți căsători dacă faci parte din comunitatea LGBTQ) până la lucruri „cotidiene” (n-ai apă caldă). În condițiile astea, nu ai cum să fii apolitic. Să te declari apolitic sau neutru sau ce termen vrei tu, înseamnă de fapt doar să susții status quo-ul.
Așa că, la fel cum m-am bucurat de live-urile inițiale în care Selly și Adrian Elicopter de Luptă măcar vorbeau liber și spuneau sincer ce cred, la fel de refreshing mi se pare și faptul că avem influenceri care se implică direct în politică. Fie că ajută la strângerea de semnături, fie că vorbesc despre politică. Fie că dau măcar un share la un protest pro-Palestina așa cum m-a surprins recent Erika Isac.
Selly, de cealaltă parte, ca să închidem complet cercul, merge în direcția opusă. El spunea în 2018 pentru VICE: „Am vorbit pe larg despre toate lucrurile astea anul trecut, într-un vlog, în care am luat principalele argumente anti-gay și am încercat să le demontez.” Vă invit să dați click pe linkul care duce la vlog și să trageți singuri concluziile.
Nu scriu lucrurile astea ca să shame-uiesc pe cineva că nu stau 24/24 cu nasul în știri, că nu merge la toate protestele, că nu votează sau că nu e interesat de politică în general. E alegerea fiecăruia de ce e interesat și viața e prea scurtă ca să faci ce vor alții. Spun doar că tema influencerilor apolitici e una falsă și că nu ar trebui criticați cei care se implică în politică, ba dimpotrivă, încurajați cât mai mulți să facă asta.
🥷 FALȘII ALIAȚI. Un nice-guy-wannabe-cult-leader a făcut un grup de Facebook numit „Macarena: Vocea Femeilor împotriva Abuzului” unde, teoretic, femeile ar fi trebuit să aibă un safe space să își spună poveștile.
Grupul a strâns peste 1.000 de membri, majoritatea femei, dar care în loc să găsească un loc sigur, s-au trezit dojenite, înjurate sau date afară de admin, totul asezonat cu o doză sănătoasă de victim blaming. În caz că credeți că-l iau eu la mișto zicându-i „admin”, omul și-a pus literalmente la el pe profil că jobul lui actual e „Administrator at Macarena: Vocea Femeilor împotriva Abuzului”. Centrul FILIA explică pe larg.
🌐 INTERNETUL E BUN, DE FAPT. Un studiu publicat recent de Oxford Internet Institute a descoperit că folosirea internetului e asociată cu o stare generală de bine. Cercetătorii (britanici, lol) au analizat date adunate din 168 de țări, între 2006 și 2021, pentru persoane cu vârste cuprinse între 15 și 99. Au concluzionat că oamenii care au acces la internet sau folosesc internetul în mod activ au o satisfacție a vieții mare. Studiul n-a analizat și impactul rețelelor sociale specific, așa că e vorba mai degrabă despre folosirea internetului la modul general.
🧌 TROLII LUI BURDUJA. Buletin de București a găsit peste 100 de conturi false care îl laudă online pe Sebastian Burduja, candidatul PNL la București, prin comentarii total realiste precum „Sebastian, și tu trebuie să te odihnești, altfel te vei epuiza” sau „Ești genial, așteptăm cu nerăbdare să împliniți planurile”.
Majoritatea sunt femei tinere, cu poze furate de pe net de pe profilele unor femei din Rusia sau Ucraina sau direct de pe site-uri de matrimoniale. După ce o să ia sub 5% la București, Sebi se poate reorienta lejer spre o carieră de pick-up artist.
🔗 CU DEEPFAKE-UL LA MINISTER. Românii vor putea să sesizeze direct pe site-ul Ministerului Digitalizării deep fake-urile găsite pe net. După sesizare, o echipă de specialiști a Ministerului va trimite reclamațiile la platforme (Meta sau TikTok, de exemplu) ca să eliminie dezinformarea.
După ce o să fie publicat ordinul în Monitorul Oficial, vom avea și o rubrică de sesizări pe pagina Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. E o măsură OK, dar care nu va rezolva problema mare. N-ai cum să pui responsabilitatea asta în cârca oamenilor, deși e bine să aibă un tool prin care să sesizeze problemele; tot platformele trebuie să găsească mecanisme să gestioneze situația.
📺 SOLIDARITATE ÎN ERA STREAMING-ULUI. Disney și Warner Bros. Discovery au anunțat că vor grupa Disney+, Hulu și Max într-un bundle, adică se va putea plăti un singur abonament pentru toate trei, începând cu vara asta. Deocamdată, doar în SUA. Or să fie variante cu reclame și fără. Nu se știu încă prețurile sau o dată a lansării.
Răspunsul a venit rapid: Compania de telecomunicații americană Comcast lansează și ea un bundle cu Netflix, Apple TV+ și Peacock. Nici aici nu știm alte detalii, dar deja pare că ne apropiem periculos de mult de vechiul cablu.
Cum arată The Only Safety Act, noua legislație britanică pentru protejarea copiilor pe internet.
Cei de la Bumble s-au gândit că e o idee bună să ia peste picior persoanele care aleg să fie single. N-a mers prea bine.
Marile companii de tehnologie din SUA sunt profund deranjate de activismul pro-Palestina al angajaților.