Dacă ai citit automat titlul articolului cu o voce anume, nu mai e cazul să îți explic despre ce e vorba, dar o să o fac în caz că mai sunt oameni care nu stau chiar 24/7 pe net și poate au măcar forme mai ușoare de brain rot.
„Nothing beats a Jet2 holiday” e fraza care apare într-o reclamă ultra-generică a unei companii britanice de zboruri și pachete turistice numită, evident, Jet2. Spotul, lansat pe YouTube în ianuarie 2024, vine la pachet cu melodia „Hold My Hand” de Jess Glynne, un hit de vară clasic care te duce cu gândul la bagaje făcute, nisip fierbinte și cocktailuri scumpe.
Pe 1 august 2024, aceeași reclamă TV a apărut și pe TikTok. Nimic deosebit până aici. Numai că internetul avea alte planuri. Prin martie 2025, TikTok-ul a luat vocea naratoarei, care rostește într-un ton atât de optimist că e aproape nelinișititor „Nothing beats a Jet2 holiday”, și a început să o plaseze ironic peste cele mai triste, haotice sau complet absurde momente posibile. Ești dat afară, îți arde apartamentul, plângi pe jos în baie: nothing beats a Jet2 holiday! Peste 124.000 de clipuri cu același sunet.
Printre primele clipuri virale cu sunetul Jet2 a fost postat pe 1 noiembrie 2024, cineva a postat pe TikTok un video cu o cămilă care atacă un om (dap) și peste tot acest moment de panică absolută răsună calm și senin: „Nothing beats a Jet2 holiday.” Clipul a făcut ravagii: peste 17 milioane de vizualizări și 3,7 milioane de like-uri.
Destul de rapid, în câteva luni, a devenit una dintre cele mai virale meme din 2025. E, practic, soundtrack-ul ghinionului.
Memuța de călătorie Jet2 e atât de bună datorită contrastului ridicol dintre promisiunea ultra-lucioasă a brandului (vacanță, relaxare, muzică pop uplifting, familie fericită) și imaginile reale cu oameni care o iau razna la birou, sunt atacați de cămile sau se trezesc în mijlocul unei zile care merge din prost în mai prost.
E și o formă de descărcare și un râs amar, de supraviețuire. E românescul „haz de necaz” dacă vreți.
Din ce în ce mai mulți oameni ajung la burnout, iar ideea că muncim prea mult a căpătat tot mai mult avânt în ultimii ani. Capitalismului îi e din ce în ce mai greu să vândă ideea că totul o să fie OK dacă îți iei vacanța perfectă. Un city break la Paris și totul o să fie bine. Câteva zile pe o plajă supraaglomerată în Grecia și nici nu mai contează că te întorci la birou imediat după și o iei de la capăt. Spoiler: nu funcționează așa.
Vacanța aia promovată ca antidot miraculos începe să sune ca o glumă proastă. În realitate, e mai degrabă o scurtă pauză de respirație, după care te trezești că totul trebuie să reînceapă de la zero. Nu e „reset”, e mai degrabă un „pause” care-ți dă speranța că poți ține ritmul, dar pe care-l urmează iarăși același maraton obositor.
În condițiile astea, reclamele clișeice ca cea de la Jet2, cele care vor să-ți bage optimism pe gât, sunt din ce în ce mai greu de digerat. Așa că lumea le respinge. Și într-un final, inevitabil, râde de ele. Le remixează. Le transformă în meme. Și râzând de ele, râzi și de tine, un fel de terapie colectivă, sub vreo 100 de măști și straturi de ironie.
Cumva, genul ăsta de meme e un răspuns pentru cultura consumeristă care promite constant soluții simple la probleme complexe. Așadar, transformăm reclamele care ne vând vise în soundtrack-ul pentru coșmarurile din realitate.
Mai mult, mi-ar plăcea să cred că memele astea ne arată și cât de mult s-a schimbat raportul dintre consumator și brand. Dacă înainte brandurile erau cele care dictau trenduri și ce e cool, acum (sper că) vedem o democratizare în care internetul, cu tot haosul lui, e cel care dă tonul. E o inversare a autorității.
Brandurile se chinuie din ce în ce mai mult să fie cool, să dea senzația că sunt „unul dintre noi” Postează meme-uri, comentează ironic pe TikTok, scriu postări la persoana I. Dar se simte. Se vede că e fake. Glumele sunt tras de păr și cringe. Iar când o companie încearcă să fie amuzantă, de obicei îți vine să îți torni acid în ochi, nu să dai share.
Însă ce reușesc e să omoare multe meme populare. De obicei, circuitul unei meme în natură arată așa: e vag funny la început, începe să fie folosită de absolut toată lumea și îi scade din intensitate pentru ca apoi să moară în chinuri, măcelărită de brand-uri care sar și ele pe ultima sută de metri să stoarcă și ultimul strop de amuzament.
De data asta a fost invers. Jet2 a venit cu o postare clasică în care ne arată o familie fericită care pleacă în vacanță, cu o melodie catchy și o voce caldă care îți promite, clar și răspicat, că „nothing beats a Jet2 holiday”. Serios, sincer, aproape naiv. Iar Fiind fix genul de optimism care e atât de rupt de realitate, încât devine, involuntar, comedie pură, oamenii au preluat postarea și au transformat-o în memă.
În loc să ne omoare brandurile memele, de data asta au devenit ele una. Corporațiile se străduiesc să facă meme-uri și eșuează constant. Acum o reclamă ultra-basic e transformată de internet în ceva infinit mai relatable decât orice tentativă de „content cool” făcut în boardroom.