Insula Iubirii Memes: „Uneori se simte ca și cum suntem în aceeași sufragerie”
Cine iubește, nu lasă memuțe nepostate.
Am început să mă uit la Insula Iubirii abia de anul trecut. Am început, așadar, cu sezonul 7, unul dintre cele mai cuminți sezoane din istoria emisiunii, după cum aveam să aflu. Chiar și așa, m-a prins. Atât de tare că am luat sezoanele anterioare la rând. Mult mai puțin cuminți decât 7, dar asta e altă discuție.
Însă ce m-a prins la fel de mult ca emisiunea în sine au fost memele cu concurenții/personajele de pe insulă. Pe lângă Insula Iubirii, s-a format un întreg ecosistem online legat de emisiune care a devenit o parte esențială din experiența de a urmări Insula. Și nicăieri nu se observă asta mai bine decât pe grupul de Facebook „Insula Iubirii Memes - Group” și pe pagina de Instagram a grupului.
Grupul de Facebook a fost creat în 2017 de un grup de arhitecți, colegi de facultate. „Facem tot felul de lucruri, de la arhitectură, design interior sau grafică și, o dată pe an, meme-uri”, mi-au spus. (Au preferat să rămână anonimi)
În prezent, sunt aproape 60.000 de oameni pe grup, iar scopul său e ca toată lumea care se uită la emisiune să posteze acolo memuțele aferente. În plus, există în fiecare seară în care se difuzează insula o postare unde lumea poate comenta în voie episodul respectiv. De obicei, se adună peste două, trei mii de comentarii.
Oboseala de la facultate e combustibilul ideal pentru o doză sănătoasă de „trash TV” și arhitectura nu e diferită: „Eram niște studenți extenuați care aveau nevoie de momente de zoom-out de la propriile probleme, așa că în fiecare joi transformam casa lui A.Z. în cartierul general al comentariilor acide și al râsetelor până la epuizare. Pretextul oficial: proiectele pentru facultate. Motivul real? O doză sănătoasă de relaxare și comentarii funny la adresa participanților din emisiune”, zic ei.
La început, a fost doar pagina de Facebook, care a fost inspirată de cea similară creată pentru emisiunea Bravo, Ai Stil. „Cred că BAS Memes a fost printre primele pagini de meme cu reach mare. Oricum aveam laptopurile deschise, Photoshop știam, iar de la zis la făcut a durat doar o oră, cât să alegem culorile pentru logo”, spun ei.
Pagina a avut succes și a crescut repede. Drept urmare, din ce în ce mai multă lume trimitea mesaje cu propriile creații. „Am făcut grupul pentru a permite tuturor să contribuie cu glume și să ne bucurăm împreună de ce se întâmplă. Pe Instagram este acum conținut curatoriat, deci grupul este de fapt baza comunității noastre”, povestesc cei care au creat grupul.
Pentru că un grup cu atât de mulți membri și care are ca temă o emisiune care poate să devină foarte problematică riscă să scoată și ce e mai rău din oameni, s-a creat un regulament care e postat de cei care se ocupă de grup înainte de începerea fiecărui sezon.
Câteva dintre reguli: „Fără slut shaming, rasism, homofobie, transfobie sau BODY SHAMING; Încercați sa nu vă înjurați aiurea unii pe alții, ban permanent la toată lumea implicată; Ne dorim foarte mult să nu implicam copiii participanților în discuție”.
Implementarea regulamentului e mai ușoară cu funcțiile de moderare de la Facebook. Doar două persoane sunt moderatoare pe Facebook și Instagram, dar deciziile importante se iau împreună: „Sunt într-adevăr mulți oameni pe grup, dar și platforma s-a schimbat. Facebook are funcții noi de moderare, filtre pe comentarii, alerte de cuvinte și spam. Am făcut setările astfel încât sa ne fie ușor de gestionat si să îl ținem pe cât posibil de curat”.
Comunitatea formată pe grup e una wholesome și senzația mea e că certurile sunt destul de rare și se încheie cam rapid. E adevărat, grupul mai e presărat cu comentarii răutăcioase gratuite la adresa concurenților pe alocuri, dar aș tinde să zic că asta e excepția, cel puțin din experiența mea.
„Sunt adorabili și super amuzanți. Ne place să interacționăm cu toți oamenii care se bucură de emisiune. Uneori se simte ca și cum suntem toți în aceeași sufragerie”, spun moderatorii.
„Nu privim situațiile tensionate ca pe niște certuri pentru că nu luăm atât de în serios discuțiile pe internet. E normal ca oamenii să aibă păreri diferite și încurajăm asta atâta timp cât respectă limitele de bun simț stabilite. Doar dacă se ajunge la jigniri grave și se activează alerte dăm ban pentru ca strică vibe-ul”, povestesc ei.
Despre faptul că Insula Iubirii e o emisiune problematică merită scris un articol separat și cred că e o discuție care trebuie avută, însă, până atunci, am vrut să văd și ce părere au moderatorii despre asta și cum se raportează ei la această problemă.
„Este o emisiune cu subiecte problematice și a fost întotdeauna. Sesizam la început că ceva nu-i în regulă, dar nu știam să explicăm concret ce, așa că ne șocam și treceam mai departe. Între timp și publicul a crescut odată cu noi si e mult mai puțin tolerant la abuzuri și violență de orice fel. E important să se arate cu degetul atunci când apar astfel de subiecte pentru că descurajează comportamentele anti-sociale.
Ne-am fi dorit să păstrăm grupul doar pentru glume și să ținem la o parte discuțiile de tip păreri, diagnostice și presupuneri, dar unele situații sunt atât de grave încât nu pot fi lăsate în aer și credem că merită adresate”, au spus ei.
🥡 LIDL NU MAI COLABOREAZĂ CU SÂNZIANA NEGRU. Decizia vine după ce influencerița a fost prinsă că a aruncat la gunoi toate produsele pe care le cumpărase pentru o reclamă la Lidl. Sânzianei îi pare super rău, a postat apology video-ul de control ca să nu se panicheze și alte branduri, dar, vorba lui Raul Gheba, se aude cam greu din cauza ecoului din sufrageria ei uriașă unde plânge noaptea de grija risipei alimentare.
🦗 TĂCEREA LUI CODY KO. Tana Mongeau, o youtuberiță americană, a dezvăluit că a făcut sex cu Cody Ko, unul dintre cei mai populari youtuberi americani, atunci când ea avea 17 ani și el 25. Totul se întâmpla acum opt ani în Florida, unde vârsta legală de la care îți poți da consimțământul e 18.
Mongeau a făcut dezvăluirea pentru prima oară în mai, la un show live al podcastului ei numit Cancelled. Răspunzând la o întrebare din public, a spus că s-a culcat cu Cody când avea 17 ani.
Deși dezvăluirea a stârnit reacții în online și a ajuns până și în Rolling Stone, discuțiile nu au avut prea mult combustibil și Cody și-a văzut liniștit de activitatea obișnuită. Totuși, în iulie, un alt youtuber, D’Angelo Wallace, a vorbit și el despre acuzațiile lui Mongeau într-un videoclip numit „An Unconfortable Conversation About Cody Ko”. Videoclipul a adunat peste două milioane de vizualizări în câteva zile și de acolo discuțiile au luat cu adevărat amploare.
În ultimele săptămâni, tot mai mulți youtuberi faimoși au vorbit despre situația lui Cody Ko, care între timp mai e acuzat și că e prieten cu un violator (unul dintre prietenii lui cei mai buni din facultate a fost acuzat că a participat la un viol în grup unde a filmat victima) și că a mai avut o relație cu o altă fată de 17 ani când el avea 24.
Ca totul să fie și mai inconfortabil, pe TikTok circulă videoclipuri în care Cody Ko le spune altora cât de ciudat ar fi ca cineva de 25 de ani să aibă o relație cu un minor.
Ce e cu adevărat fascinant la situație e că Cody a ales tăcerea totală. A ales și să șteargă orice comentariu pe tema asta pe YouTube sau Reddit, dar asta nu avea cum să țină la infinit.
Nu a mai postat nimic de aproape trei săptămâni și nu a ieșit cu niciun fel de declarație. În același timp, Cody, care are o audiență destul de progresistă și compusă în mare parte din femei, și-a văzut de viață și a pus muzică în Las Vegas, de unde au ieșit clipuri virale cu el trăind la maximum melodia „Sorry” a lui Justin Bieber. Între timp, presiunea crește, rămâne de văzut cum se va sparge.
🔍 SEARCHGPT E AICI. OpenAI a anunțat oficial lansarea SearchGPT, un motor de căutare care va rivaliza Google. Motorul va avea o căsuță prin care va întreba utilizatorul ce caută, dar în loc să revină cu o listă de linkuri, SearchGPT va încerca să le organizeze și să extragă el direct informația din ele.
Într-un exemplu oferit de OpenAI, SearchGPT a oferit un rezumat al rezultatelor găsite pentru „festivaluri de muzică” și prezintă apoi descrieri scurte ale evenimentelor, urmate de un link. După ce apar rezultatele, poți să mai pui întrebări suplimentare. Deocamdată, e vorba doar de un prototip care va fi testat de 10.000 de oameni.
Mulți americani au aflat de retragerea din cursă a lui Joe Biden de la conturi de meme-uri, jurnaliști de NBA sau conturi de Twitter care postează scurte updates din pop culture. Breaking news-ul nu mai e monopolizat de presa tradițională.
Self promotion fără jenă: Mai există viață privată în online? Marea iluzie a intimității în era digitală și cum s-a născut o nouă „economie a reputației”.
De ce e supărată lumea pe net că s-a îmbrăcat un profesor în fustă. O analiză excelentă a lui Ștefan Baghiu.